"Δια χειρός .... μεταμορφώσεις"

translate

24/3/10

Τι είναι η decoupage


Decoupage, είναι η τέχνη διακόσμησης ενός αντικειμένου, κολλώντας κομμένα χαρτιά, σε συνδυασμό, με μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ (με ζωγραφικές πινελιές, χρυσό, πατίνες, βερνίκια crackle κλπ ).
Το όνομα decoupage, ξεκίνησε από τη Γαλλία, από το ρήμα decouper, που σημαίνει αποκόπτω, ή κόβω σύμφωνα με την εικόνα.
Ήταν πολύ δημοφιλές τον 17ο και 18ο αιώνα  και η  decoupage  έβρισκε απήχηση   σε  πολλά πρόσωπα της Ιστορίας και της Τέχνης όπως η Μαρία Αντουανέτα , η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Beau Brummel και σε  πιο σύγχρονους, όπως  ο Matisse και   o Picasso.
 Πολλές τεχνικές αναπτύχθηκαν από τότε.
 Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία το ξέρανε σαν  the art of Japanning.
Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των φίλων της decoupage, τοποθετούν το ξεκίνημα της τεχνικής το 17ο αιώνα στη Βενετία. Τότε  έγιναν δημοφιλή τα έπιπλα που προέρχονταν από την μακρινή ανατολή ,  με τελικό φινίρισμα από  βουλοκέρι. Η Ευρώπη ξετρελάθηκε με τα φινιρισμένα με βουλοκέρι αντικείμενα, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες παραγωγής των κατασκευαστών στην απόμακρη ανατολή. Επωφελούμενοι της τεράστιας ζήτησης, οι βιοτέχνες της Βενετίας άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα  το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta – απομίμηση λάκας.
Οι βιοτέχνες άρχισαν να δέχονται μαθητές, που ασχολούνταν με τον χρωματισμό  αντιγράφων έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής. Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα  αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα καθώς και διάφορα μικροπράγματα  που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν  από την Κίνα και την Ιαπωνία.

To Shabby Chic, με τα ξεθωριασμένα παστέλ χρώματα και την απέριττη απλότητα ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι στυλ διακόσμησης, που γοητεύει τους ανθρώπους που αγαπούν το παλιό. 


3 σχόλια:

  1. Φοβερή δουλειά μπράβο!!!
    Ευχαριστώ για την ιδέα με το ρολάκι της κουζίνας δεν το είχα σκεφτεί πολύ βολικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο! Δεν γνώριζα αυτή τη μορφή τέχνης, είναι καταπληκτικά τα έργα σου και η αλήθεια είναι πως παρά τις περιγραφές, δεν κατάλαβα πώς γίνεται...
    Να είσαι πάντα δημιουργική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...